Feiten over burn-out

Burn-out wordt vaak gezien als emotionele uitputting (een gevoel van extreme uitputting) en depersonalisatie (een gevoel van vervreemding ten opzichte van anderen), gecombineerd met gevoelens van afnemende bekwaamheid. Aan het ontstaan van een burn-out gaat een lange periode van burn-out gerelateerde klachten vooraf, vaak met een werk gerelateerde oorzaak.

Burn-out kan leiden tot langdurig verzuim, (blijvende) arbeidsongeschiktheid en verlies van werk. Ook suicidale gedachten kunnen voorkomen. Voor het vaststellen van een burn-out kan de Maslach Burn-out Inventory (MBI) gebruikt worden als diagnostisch instrument. De MBI is namelijk het enige internationaal gevalideerde instrument voor het objectief vaststellen van burn-out klachten.

De Utrechtse Burnout Schaal (UBOS) is de Nederlandse versie van de Maslach Burn-out Inventory. Er is een speciale versie beschikbaar voor contactuele beroepen. Aan de hand van een 4-puntsschaal kwantificeert dit instrument de mate van emotionele uitputting, mentale distantie en competentie.

Adres

OHC BV
Postbus 9191
3007 AD Rotterdam
06 23234030
ohcbv@outlook.com